Woortblind.nl ICT-hulpmiddelen bij dyslexie

ICT-hulpmiddelen bij dyslexie

kReader

Een prachtig nieuw -maar nog duur- product is de zogenaamde kReader. Het is eigenlijk gewoon een mobieltje dat voorleest. De leessoftware werd speciaal ontwikkeld voor en gekoppeld aan de GSM Nokia N82. Je hoeft slechts op één knop te drukken om een foto te maken van een gedrukte tekst en dan die tekst te laten voorlezen door een duidelijke stem. De tekst kan ook worden vergroot, gevolgd en geaccentueerd en daardoor makkelijker worden geïnterpreteerd.

Prijs: ± € 1.300

DAISY-spelers

De DAISY-spelers zijn er in verschillende uitvoeringen; de nieuwste is een handig, klein, stoer model. DAISY-spelers zijn veelgebruikte voorleesapparaten voor langere teksten. De teksten zijn ingesproken door echte mensen. Je kunt meelezen, vooruit en achteruit zoeken, pagina’s en hoofdstukken en alinea’s zoeken en die langzamer of sneller laten lezen. Daarom worden deze spelers vaak gebruikt voor examens en (Cito)toetsen. Examens, toetsen en schoolboeken (maar ook tijdschriften en kranten bijv.) worden op verzoek aangeleverd op zg. DAISY-roms. Indien een kind is ‘uitbehandeld’ bij een erkend instituut, kan een aanvraag worden gedaan bij de zorgverzekeraar voor de vergoeding van een DAISY-speler voor thuisgebruik. DAISY-schijfjes van studieboeken worden geleverd door Dedicon (dyslexieverklaring nodig). DAISY-schijfjes van andere boeken kunnen worden geleend bij het loket aangepast lezen.

Prijs: € 300 – € 400

Dedicon & ReadingPen

De ReadingPen is een leespen die zonder computer werkt. Hij is bedoeld om te gebruiken bij het lezen van Nederlands en Engels. Niet geschikt om stukken tekst te lezen, wel voor losse woorden of enkele woorden. Het woord verschijnt in een venstertje, kan worden voorgelezen, verklaard en vertaald. Te gebruiken vanaf groep 4 tot en met het voortgezet onderwijs.

Prijs: ± € 300

Voorleesprogramma’s 

De meest bekende programma’s zijn Kurzweil (zeer uitgebreid), Sprint en Claroread (eenvoudiger). Ze verschillen in uitgebreidheid, kwaliteit en prijs. 

Kurzweil bijvoorbeeld is een computerprogramma om te ondersteunen bij het lezen, schrijven en studeren en het heeft veel mogelijkheden. Het programma kan teksten voorlezen (digitale documenten, maar ook gescande, dus (school)boeken, kranten, tijdschriften, toets- en werkbladen). Dat kan in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Ook heeft Kurzweil elektronische woordenboeken, spellingshulp (zoals meespreken tijdens het typen), woordvoorspelling, synoniemenboek, homofonenhulp voor gelijkklinkende woorden (zoals stijl en steil), markeerstiften en notitieblaadjes. De voorleesstem klinkt goed. De voorleessnelheid kan aangepast worden. 

De aanschaf van Kurzweil 3000 of Claroread is aftrekbaar van de inkomstenbelasting als buitengewone uitgave voor ziektekosten. De programma’s kunnen uitgeprobeerd worden door aanvraag van gratis demo-cd’s.

Er is ook gratis voorleessoftware verkrijgbaar. Deze is eenvoudig en verschillend van kwaliteit. Voorbeelden: Deskbot, ReadPlease (Engels), TPB-reader & DAISY-leser (de laatste twee zijn voor DAISY-schijfjes). Prijs: Kurzweil ± €1300; Claroread ± €250Info en bestellen: Opdidakt Supplies of Lexima Dicteerprogramma’s Het enige echt geschikte programma voor Nederland is Dragon Naturally Speaking (verschillende versies). Je spreekt de tekst in en het programma maakt er digitale tekst van. Dit gaat snel en de kwaliteit is goed (alhoewel meer gespecialiseerde teksten en jargon slecht worden herkend). Het programma vergt een flinke investering voordat je ermee kunt werken. Daarom wordt het door scholieren en studenten eigenlijk alleen gebruikt bij zeer ernstige schrijfproblemen. Ook geschikt voor zakelijk gebruik.

Prijs: Kurzweil ± €1300; Claroread ± €250

Dicteerprogramma’s

Het enige echt geschikte programma voor Nederland is Dragon Naturally Speaking (verschillende versies). Je spreekt de tekst in en het programma maakt er digitale tekst van. Dit gaat snel en de kwaliteit is goed (alhoewel meer gespecialiseerde teksten en jargon slecht worden herkend). Het programma vergt een flinke investering voordat je ermee kunt werken. Daarom wordt het door scholieren en studenten eigenlijk alleen gebruikt bij zeer ernstige schrijfproblemen. Ook geschikt voor zakelijk gebruik.

Prijs: €120 – €200

Mindmapprogramma’s

Mindmappen is een andere (dus niet-lineaire, niet-tekstgerichte) manier van structuur aanbrengen. Verbanden worden schematisch weergegeven. Mindmappen is handig en zeer ondersteunend bij het verwerken van informatie uit tekst (samenvattend), bij het ondersteunen van het geheugen wanneer informatie moet worden opgeroepen en bij het creatieve aspect van een schrijfproces. Het stimuleert analytische vaardigheden. Mindmappen kan gebruikt worden op de basisschool, in het middelbaar onderwijs bij bijna alle vakken en bij latere studie en in het werk (verslagen, werkstukken, presentaties).    Er zijn verschillende computer-mindmapprogramma’s in de handel, maar er is er slechts één die een Nederlandse handleiding en Nederlandse spellingcontrole heeft. Dit programma heet SparkSpace.

Prijs: €60 – €120

Laptops Het gebruik van laptops wordt alleen vergoed wanneer er sprake is van dyslexie én flinke problemen met de motoriek.

Laptops

Het gebruik van laptops wordt alleen vergoed wanneer er sprake is van dyslexie én flinke problemen met de motoriek.

Steunpunt Dyslexie

Overhoorprogramma’s Overhoorprogramma’s zijn bedoeld voor het leren van feiten, zoals woordjes (moderne vreemde talen), tafels en topografie. Deze feiten worden herhaald aangeboden. De programma’s die in de handel zijn, verschillen nogal in mogelijkheden en in hoeveelheid benodigde tijd om ermee te kunnen werken. Het meest uitgebreide programma heet Teach2000. Andere zijn: WRTS (online overhoorprogramma), Overhoor en Vocabularium (voor de klassieke talen). Alle genoemde programma’s zijn gratis.

Overhoorprogramma’s

Overhoorprogramma’s zijn bedoeld voor het leren van feiten, zoals woordjes (moderne vreemde talen), tafels en topografie. Deze feiten worden herhaald aangeboden. De programma’s die in de handel zijn, verschillen nogal in mogelijkheden en in hoeveelheid benodigde tijd om ermee te kunnen werken. Het meest uitgebreide programma heet Teach2000. Andere zijn: WRTS (online overhoorprogramma), Overhoor en Vocabularium (voor de klassieke talen). Alle genoemde programma’s zijn gratis.