Woortblind.nl Gratis hulpmiddelen

Gratis hulpmiddelen

Er zijn de laatste jaren veel ICT-hulpmiddelen op de markt gekomen die ingezet kunnen worden bij dyslexie. Sommige ervan zijn al goed doorontwikkeld, andere zijn betrekkelijk nieuw en soms nog erg duur. Er is uitgebreide software die betaald moet worden en er is gratis (maar beperkter) software te downloaden via internet.

Veel hard- en software is gericht op het ondersteunen bij lezen en soms ook bij schrijven. Ze is compenserend bedoeld, maar heeft in bepaalde gevallen licht remediƫrende effecten. Ook studievaardigheden kunnen verbeteren, wanneer ICT-middelen worden ingezet. ICT-middelen zijn echter nooit een vervanging voor een goede dyslexiebehandeling.

Het is van belang om zorgvuldig te kiezen uit het aanbod. Hoe handig een bepaald hulpmiddel ook lijkt, het is niet altijd geschikt voor iedereen. Bepaalde hulpmiddelen vereisen vrij veel oefening voordat ze kunnen worden gebruikt. Daar komt bij dat niet alle software geschikt is voor elke computer. Ook moet rekening worden gehouden met (school)omstandigheden (situatie in de klas, welwillendheid van school en docent, reeds aanwezige ICT), maar ook met de eigen leerstijl en voorkeuren.

Wel moet gezegd worden dat de kans dat een product ongebruikt in de la blijft liggen aanzienlijk wordt verkleind nu er producten worden (door)ontwikkeld die klein en handzaam zijn en een stoer en aantrekkelijk uiterlijk hebben. Jongeren en kinderen zijn daar erg gevoelig voor. En omdat het belangrijk is kinderen zo vroeg mogelijk met ondersteunende software te laten werken, is dit een aspect dat in overweging moet worden genomen.

Ter oriĆ«ntatie vindt u in het menu rechts op deze pagina een korte opsomming van enkele mogelijkheden. In bijna elke productcategorie zijn veel meer uitvoeringen te verkrijgen. Daarvoor, en voor meer informatie, wordt u doorverwezen naar de betreffende sites en/of producenten. Ook kunt u informatie vinden op de site van Masterplan Dyslexie (onder ‘Producten’). Op de Webshop voor onderwijsuitgaven kunt u de uitgave ‘Technische maatjes bij dyslexie’ bestellen. Deze uitstekende uitgave bestaat uit een boekje met een dvd en is met name gericht op compenserende hard- en software bij technische leesproblemen.